Triger Kayışı Nedir?
Araç motorlarında görülen triger kayışı, en önemli yedek parçalardan birini oluşturur. Motorun senkronizasyonunda görev oynayan kayış, aynı zamanda "eksantrik mili kayışı” ve "zamanlama kayışı” isimleriyle de anılır. "Triger kayışı nedir ve ne işe yarar?” soruları, belirli dönemlerde değiştirilmesi gereken ve koptuğunda ise ciddi sorunlara yol açan bu parça için mutlaka bilinmesi gerekenler arasındadır.
Sadece motor güvenliği açısından önemli olmayan kayış, aynı zamanda performansı da yakından etkileyen parçalardandır. En temel görevi krank milinde oluşan hareketi, eksantrik miline iletmektir. Bu sayede "subap” olarak da bilinen supaplar, açma-kapatma hareketine sorunsuz bir şekilde devam edebilir.
Zincirleme bir akışın başında görev alan kayış, supapların hareket sistemine doğrudan etki ettiği için motor soğutma sıvısı her alana kolayca yayılarak ısınmaların önüne geçer. Bu nedenle motorun sağlıklı ve uzun ömürlü olması, bu kayışa bağlıdır.
Triger Kayışı Koparsa Ne Olur?
Birbirinden önemli görevlerin yerine getirilebilmesinde etkili olan triger kayışı, araç motorları için göz önünde bulundurulması gereken parçalardandır. Bu kadar önemli fonksiyonu bulunan bir parça için "Triger kayışı koparsa ne olur?” sorusunun merak edilmesi oldukça normaldir. Kalbe kan pompalayan bir damar gibi düşünülmesi gereken bu kayış koparsa bir dizi sorun meydana gelebilir.
Kayışın kopma durumunda en dikkat çeken olay, araçta büyük bir gürültünün oluşmasıdır. Aracın durması ve çalışmaması, bu kayışın kopmasından kaynaklanır. Ayrıca motor sisteminde aşınma ve yanmalar meydana gelir. Komple motor sistemine zarar vereceği için böyle bir durumda aracı çalıştırmaya çalışmak doğru değildir. Öte yandan kayışı kopan araçların egzoz borusundan çıkan duman, normaline göre daha siyah ve yoğundur. Bu durumlar motorun bozulmasına, yanmasına ve çok daha büyük felaketlerin yaşanmasına zemin hazırlar.
Aracınızın motorundan güçlü bir ses geliyorsa, çalışmıyorsa ya da egzozdan koyu bir duman yükseliyorsa zaman kaybetmeden yetkili servisle görüşülmelidir. Zamanında fark edilen kopuk triger kayışları, diğer parçalara zarar vermeden değiştirilebilir. Ancak bu sorun yaşanırken çalıştırılmaya zorlanan motorun birden fazla parçasında hasar oluşabilir. Oluşan bu hasarlarda sistem komple değiştirilir. Dolayısıyla maliyetler, yeni kayış almaktan çok daha yüksek olur. Bu durumla karşılaştığınızda bütçe dostu fiyatları ile Benim Parçam’ı tercih edebilirsiniz. Ford, Dacia, Renault gibi markaların yanı sıra Citroen yedek parça ihtiyaçlarınıza da kategorilerimiz üzerinden ulaşabilirsiniz.
Triger Kayışı Değişimi
Triger kayışı değişimi düzenli periyotlar hâlinde yapılmalıdır. Genel olarak servislerde değişimi yapılan parçaya kendiniz müdahale edecekseniz bazı noktalarda dikkatli olmalısınız. Çoğu kişi, "Kayış değişimi kolay mıdır?” sorusuna yöneliyor, ancak bu noktada bu sorudan daha önemli sorular vardır:
- - Parçada kopma mı var yoksa bakım için mi değiştirmek istiyorsunuz?
- - Kayış kırıksa motorun çalışmasına etki etti mi?
- - Araç üreticilerinin servis kitabında verdiği talimatlara sahip misiniz?
- - Gerekli ekipmanlarınız mevcut mu?
Kayış değişimi sırasında kırık ve kopmaların motora zarar verdiği tespit edilirse takımın tamamının değişmesi gerekebilir. Böyle bir durum varsa yetkili servisle görüşülmelidir. Ancak sadece bakım için değişiklik yapılıyorsa gerekli ekipmanlar edinildiği takdirde kayış değişimi yapılabilir. Araç için uygun olan kayış modellerini, bu konuda parça satışı yapan firmalardan temin edebilirsiniz. Basit ve doğru bir şekilde parçayı değiştirmek için sırasıyla şu adımlar izlenmelidir:
- - Zamanlama işaretlerinde hizalı olmaya özen gösterin. TDC’de krank mili göstergesi, distribütör yuvasındaki triger işareti doğrultusundaki distribütör rotoru ve motor bloğunda bulunan kam mili kasnağı, triger ucuna göre hizalanmalıdır.
- - Sıfır alınan kayışı kasnakların üzerine koyarak yerleştirmeniz gerekir. Kırık olan kayış kesinlikle yeniden bu alanda kullanılamaz. Parçanın gerginliği, yeni kayışlar için hesaplandığı için zorlama yapılmadan bu aşama tamamlanmalıdır.
- - Gergi cıvatasını yavaşça gevşeterek kayışa geri esneme sağlayın. Gergiyi kayışa değdirmemeye özen gösterin. Gergi yayını doğru tutturmanız gerekir. Eğer bu gergi yayı yoksa üretici tavsiyesini izleyerek germe işlemini yapın.
- - Takım esnasında kayışta meydana gelen gevşemeyi ortadan kaldırmak için krank milini iki tur döndürmelisiniz. Eğer bu, gevşekliğin ortadan kalkmasına yetmezse tekrar döndürebilirsiniz.
- - Dikkatli bir şekilde gergiyi yerleştirin. Ancak buradaki adımları her zaman araç üreticisinin tavsiyeleri ile yapmalısınız.
- - Kayış için başta çıkardığınız tüm parçaları yerine takın. Sonrasında kaplamasını takın. Üreticinin önerdiği şekilde tüm cıvataları sıkın.
- - Toprak kaplamasını doğru bir şekilde yeniden bağlayın.
- - Motoru çalıştırın ve ateşleme zamanını elden geçirin. Gerekli ayarlamaları yaparak kayış takma aşamalarını tamamlayın.
Toplamda 8 adımda yeni kayış değiştirme işlemini sonlandırabilirsiniz. Ancak bu adımları yapamayacağınızı düşünüyorsanız ya da kayış kopması gibi bir durum varsa motorun diğer parçalarının da kontrol edilmesi gerektiğini akıldan çıkarmayın. Diğer parçalara zarar gelmişse komple sistemin değiştirilmesi gerekir. Bu durumda da aracınızın yetkili servisinden destek alınmalıdır.
Kullanım Ömrü
Triger kayışı, kullanım ömrü bulunan parçalardandır. Bakımı ve kontrolleri düzenli yapıldığı takdirde uzunca bir dönem kullanılabilir. Her araç üreticisi araçta kullanılan bu parça için kullanım ömrü bilgisini önceden sağlar. Öte yandan sadece süre değil, aracın kilometresi de bu kayışın değişimi hakkında bilgi verir.
Eğer söz konusu araç 3 yıldır aynı kayışı kullanıyorsa ve 90 bin kilometreye ulaştıysa kayış değişimi yapılmalıdır. Ancak bu süre dolmadan parça koparsa kullanım ömrü direkt dolmuş olur ve acilen yenisiyle değiştirilir. Parçanın kullanım ömrü, araç üreticilerine göre değişiklik gösterdiği için en doğru süreyi üretici ile görüşerek saptayabilirsiniz.
Periyodik Bakımlarda Triger Değişimi
Genel araç bakımlarında kayış kontrolleri de sağlanır. Özellikle hep aynı serviste bakım yaptırılıyorsa bir önceki bakım verileri de ele alınır. Bu periyodik bakımlarda kayışta bir sorun görülürse hemen değiştirilir. Ancak değişimler için kayışta bir sorun oluşması da beklenmez. Periyodik olarak gerçekleşen bakımlarda "Triger kayışı kaç binde değişir?” sorusuna yanıt arıyorsanız araç üreticisiyle görüşmek gerekir.
Daha sağlıklı ve sorunsuz bir yolculuk için araç kayışları, 3 yıldan daha az bir sürede 90 bin kilometreye ulaştığı an yenilenir. Kullanmakta olduğunuz araç için önerilen kayış kullanım ömrünü baz alarak bu kayışların yenilenme zamanlarını takip edebilirsiniz. Öte yandan kayışların kullanım ömrü, araç kullanım durumuna göre de değişkenlik gösterebilir.
Triger Kayışı ve Triger Zinciri Farkı
Aynı işlevi gören tiger zinciri ve kayışı çoğu zaman birbirine karıştırılabilir. İşlevleri aynı olmasına rağmen bu iki malzemenin üretildiği materyaller farklıdır. Triger kayışı, kullanıma bağlı olarak yıpranan ve düzenli olarak değiştirilmesi gereken bir parçadır. Triger zinciri ise metallerin birbirine geçmesiyle oluşturulan bir parçadır. Kullanım ömrü kayıştan daha uzundur, ancak maliyeti yüksektir. Ses bakımından ele alındığında triger zincirinin daha çok gürültü çıkardığı söylenebilir.
Kayışlar kauçuk malzemeden üretildiği için günümüzde en çok kullanılan parçalar arasında yer alır. Maliyetleri bakımından ele alındığında kauçuk malzemeden üretilen kayışların daha uygun olduğu görülür. Triger zinciri kullanımı çok yaygın olmadığı için sizler de araçlarınızda kayışı tercih edebilirsiniz.
Oto yedek parçaları temini için hızlı ve sorunsuz hizmet sunan Benim Parçam sayfasını kullanarak aracınıza uyan kayış ürünlerini ve fiyatlarını hemen şimdi öğrenebilirsiniz. Sitemiz üzerinden Citroen, Ford ve Fiat gibi markaların yanı sıra Renault yedek parçaları ihtiyaçlarınıza da güvenilir bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Önceki yazımıza https://www.benimparcam.com/blog/icerik/stepne-nedir-ve-ne-ise-yarar linkinden ulaşabilirsiniz.