Stepne Nedir ve Ne İşe Yarar?
Türkiye’de çoğu kişi tarafından "yedek lastik” veya "istetme” olarak bilinen stepne, yolculuk esnasında meydana gelebilecek tekerlek arızalarında büyük bir kurtarıcıdır. Araç tekerlekleri keskin objeler, yüksek sıcaklıklar veya yol üzerindeki çukurlar gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak hasar görebilir. Böyle durumlarla karşılaşıldığında, stepnenin kullanılması önem taşır. Yedek lastiğin mevcudiyeti ve işler durumda olması, yolculuk esnasında karşılaşılacak olası bir lastik arızası durumunda sürücülerin mağdur olmaması için gerekmektedir.
Araç sahiplerinin stepneye duyduğu ihtiyaç, onun sadece bir yedek parça olmanın ötesinde, bir güvence olduğunu gösterir. Bu durum, sürücülerin düzenli aralıklarla lastiklerin havasını, durumunu ve kullanılabilirliğini de gözden geçirmelerini gerektirir. Ayrıca yedek lastiğin bulunduğu bölmenin düzenli olarak temizlenmesi ve kontrol edilmesi de önemlidir. Bu sayede lastik herhangi bir acil durumda sürücülere sorunsuz bir şekilde hizmet verebilir.
Stepnenin Görevi
Herhangi bir şekilde zarar gören teker lastikleri değiştirilmelidir. Yolculuk esnasında araçların tekerlek lastikleri patlayabilir ve sürücüler yolda kalabilir. Bu tarz bir sorunla karşı karşıya kalan kişiler yedek lastik yardımı alırlar. Bu aşamada yedek lastik bulundurmak size herhangi bir sorunla karşılaşmadan yolculuğunuza devam etme imkanı sağlar. Dolayısıyla yedek lastik, yolculuk esnasında yaşanan herhangi bir güvenlik sorununu çözmek için kullanılan önemli bir ekipmandır.
Motorlu araçlarda patlamış lastik, araç tekerleklerine ciddi zarar verebilir ve büyük kazaların oluşmasına neden olabilir. Patlayan tekerler bu lastik aracılığıyla hızlı bir şekilde değiştirilebilir ve kaza riski azaltılabilir. Daha güvenilir bir yolculuk için her araçta lastiğin bir yedeği bulunmalıdır. Araçlara uygun olarak tasarlanan yedek lastikler sayesinde karşılaşılan sorunlar daha kolay atlatılır.
Stepne Nasıl Değiştirilir?
Lastik değişimi yapıldığı zaman dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar bulunmaktadır. Önemli detayları atlamak, işleyişin zarar görmesine neden olabilir. Lastik değişimi yapılacak aracın el freni çekilmeli ve düz bir zemin üzerinde konumlanması gerekmektedir. Daha sonrasında, değişim esnasında diğer sürücüleri uyarmak için üçgen bir levha veya flaşör kullanılmalıdır. Yedek lastiği takılacak konuma getirdikten sonra kriko ile araç kaldırılmalıdır. Değiştirme sırasında yedek lastiğin hava durumunun da kontrol edilmesi gerekir.
Parçanın bijon somunlarının kontrolünün sağlanması da önemli detaylar arasında yer alır. Krikoyu aracın altına yerleştirdikten sonra lastik yerden yükseltilmeli ve bijon somunlarını sökerek lastiği çıkarma işlemi yapılmalıdır. Sonrasında sökülen eski lastik yerine yedeği yerleştirilmeli ve bijon somunları sıkılmalıdır. Bu işlem esnasında yedek lastiğin doğru konumlanmasına dikkat edilmeli. Sıkma işlemini gerçekleştirirken çok sert biçimde davranmamak gerekmektedir.
Kriko yardımıyla aracı tekrardan yere indirirken yedek lastiğin bijon somunlarını iyi bir şekilde sıkmak gerekir. Tüm işlemler sonucunda lastik iyice kontrol edilmelidir. Sonrasında test sürüşünü gerçekleştirerek parçanın herhangi bir sorununun olmadığına emin olmak gerekmektedir.
Hangi Durumlarda Stepne Kullanılır?
Yedek lastikler çeşitli durumlarda kullanılmaktadır. Genel olarak uzun vadeli değil, zorunlu durumlarda bu lastikler tercih edilmektedir. Araçlar çeşitli olaylar sonucunda lastik değişimine gitmek zorunda kalır. Bu tarz durumlarda stepne tercih edilir. Aracın herhangi bir lastiği patladığı zaman kullanılır. Kullanım esnasında aracın herhangi bir lastiğinin havası söndüğünde de yedek bir lastik kullanılır. Ayrıca araç lastiklerinin yırtıldığı ve artık kullanılamaz hâle geldiği durumlarda da yedeğinin kullanımı gerçekleşir. Dolayısıyla gerekli durumlarda ihtiyaç duyulan yedek lastik daha güvenilir bir yolculuk şansı sunar.
Her Araçta Stepne Olması Zorunlu mu?
Yeni üretilen araba modellerinde stepne tercih edilmemektedir. Geçmiş zamanlara göre bu lastik tercihi azalmaktadır. Bazı ülkelerde lastik yedeği bulundurmak yasal bir zorunluluk olmasına rağmen zaman içerisinde bu yürürlükten kalktığından artık birçok araba modelinde yedek lastik bulunmamaktadır. Bu durumun yaşanmasının çeşitli nedenleri vardır. Parçanın ağırlığı ve kapladığı alan sebebiyle birçok insan, araçlarında yedek lastik bulunduramamaktadır. Ayrıca araç performansında düşüşe neden olması ve yakıt zararı yaşatması sebebiyle de tercih edilmemektedir.
Söz konusu dezavantajları göz önünde bulunduran üreticiler de artık araç üretiminde yedek lastik kullanmamaktadır. Diğer yandan kullanıcılar da bagajlarında yedek lastiğe yer vermeyerek hacim kazanmak istiyor. Fakat bu durum, güvenlik açısından birtakım tehlikeler barındırmaktadır. Sürüş esnasında araç lastiklerinin başına herhangi bir sıkıntı gelebilir ve acil değişim gerekebilir. Bu nedenle acil güvenlik önlemleri açısından oldukça faydalı bir yedek malzeme olduğu söylenebilir.
Stepne Lastiğin Ömrü Ne Kadardır?
Kullanıcılar tarafından en çok merak edilenler arasında, "Stepne lastiğin ömrü ne kadardır?” sorusu da yer almaktadır. Lastiklerin belirli bir son kullanım tarihi bulunmamaktadır. Ancak lastiğin ne sıklıkla, nasıl ve ne kadar kullanıldığı, ömrünü belirleyen faktörler arasında bulunur. Kullanıcının kullanımına göre parçanın ömrü belli olmaktadır. Bir diğer önemli konu da ne tür ve ne kalitede yedek tekerleğin kullanıldığıdır. Belirli kalite standartlarında üretilen bir yedek lastik daha uzun süreli kullanım şansı sunar. Bu tarzdaki yedek lastikler oldukça kaliteli malzemeler kullanılarak üretilir.
Stepne ve Normal Lastik Arasındaki Benzerlikler ile Farkları
Yedek lastik, orijinal lastiğin herhangi bir sorun yaşaması sonucunda kullanılır. Bu yüzden yedek lastiklerin, orijinal lastiklerden birtakım farkları bulunur. Orijinal lastiklere göre daha küçük ebatları ve özellikleri bulunur. Bagajda daha az yer kaplamak ve daha kolay bir şekilde monte edilmek üzere tasarlanan yedek lastik, uzun süreli kullanım amacıyla üretilmemiştir. Yedek lastiğin normal lastiğe göre kullanım dezavantajı bulunmaktadır. Bu yüzden yedeğinin normal lastik gibi kullanılması sonucunda araçta birtakım zararlar görülür.
Normal lastik yerine yedeğinin kullanımına devam edilirse aracın süspansiyon sistemi zarar görebilir. Motora fazla yük bindiği için yakıt üretiminde artış gözlemlenir. Normal lastikten aldığı performansı yedeğinden alamayan araç, standart performansını sergileyemez. Bu durum sonucunda da sürücü daha kötü bir sürüş deneyimi geçirir. Aracın rot ayarında da bozulmalar meydana gelir. Yedek lastik ve normal araç lastiği arasındaki farklar nedeniyle araçlar zarar görebilir. Bu durum yedek parça ihtiyacına bile sebep olabilir. Benim Parçam olarak bu süreçte araç sahiplerinin yanında olmaya çalışıyoruz. Kategorilerimiz üzerinden Renault, Dacia ve Citroen gibi markaların yanı sıra Skoda yedek parçaları ihtiyaçlarınıza da ulaşabilirsiniz.
Yedek Lastik Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Stepneyi kullanmaya başladıktan sonra dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar bulunmaktadır. Öncelikle sıklıkla yedek lastiğin kontrolü sağlanmalıdır. Normal araç lastiklerine uygulanan bakımlar, yedek lastiklere de uygulanmalıdır. Yedek lastikte oluşmuş olan yırtık, kesik ve benzeri gibi durumlar da kontrol edilmelidir. Bagajda yer alan yedek lastiğin üzerine eşya koymamak da dikkat edilmesi gerekilen hususlar arasında yer almaktadır.
Yedek lastiğin doğru bir şekilde monte edildiğinin de kontrolü sağlanmalıdır. Dikkatli bir şekilde monte edilmeyen yedek lastiği, sürüş esnasında güvenlik sorunlarının yaşanmasına neden olabilir. Tercih edilen yedek lastiğinin belirli kalitede olması da daha güvenli ve daha konforlu sürüş şansı sunar. Bu yüzden tercih edilecek tekerleğin tüm kontrolleri sağlanmalıdır. Ayrıca sıklıkla hava durumu kontrolünün yapılması, güvenlik önlemi almak adına önemlidir.
Önceki yazımıza https://www.benimparcam.com/blog/icerik/amortisor-neden-patlar linkinden ulaşabilirsiniz.