Selenoid Valfi Nedir?
Bir elektromanyetik aktüatör olan selenoid valf, elektrik akımının geçmesiyle açılıp kapanmasına olanak tanır. Parça en yaygın olarak otomatik vitesli arabalar ve arabaların fren sistemlerinde kullanılan bir elektromanyetik sistemdir. Dolayısıyla "Selenoid valfi nedir?” sorusuna yanıt olarak, vites değiştirmek için gerekli hidrolik basıncı sağlamaları denilebilir.
Valfler sık arızalansalar da periyodik kontrollerin sağlanmasıyla bu arızalanmaların önüne geçilebilir. Aksi taktirde selenoid’ler arızalandığında aracın vites veya fren sistemi yüksek oranda etkilenebilir. Bu nedenle tehlikeli bir durumla karşılaşmamak adına parçanın sistemleri ve bu sisteme bağlı her alan düzenli olarak kontrol edilmelidir.
Selenoid Valf Çalışma Prensibi
Selenoid valfin çalışma prensibi, birçok parçanın bir arada çalışmasıyla gerçekleşir. Bu parçalar;
- - Elektromanyetik Bobin
- - Metal Klap (Valf)
- - Çekme veya İtme Mekanizması
- - Sıvı Basıncı Kontrolü
Bobin, valfin içinde yer alır ve elektrik akımı geçtiğinde manyetik alan oluşur. Bu manyetik alan, çekme veya itme mekanizmasını harekete geçirirerek klap’ların açılmasını veya kapanmasını sağlar. Hareket sıvı basıncının valf tarafından kontrol edilen bölgesine gitmesine veya oradan çıkmasına olanak tanır. Daha sonra sıvı basıncı kontrol modülü tarafından kontrol edilir. Vites değiştirme sırasında gerekli hidrolik basıncı sağlamak için gerekli valfleri açar veya kapatır.
Selenoid Valf Neden Arızalanır?
Selenoid valfi neden arızalanır sorusu da kullanıcılar tarafından sıkça merak edilir. Valfler aracın vites veya fren sistemiyle ilgili birçok nedenden dolayı arızalanabilir. Bu nedenlerden bazıları aşağıdaki gibidir;
- - Elektrik Sistemi Arızası: Parça, çalışmak için elektrik akımına ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle, elektrik arızaları parçanın arızalanmasına neden olabilir.
- - Hidrolik Sistem Arızası: Hidrolik sistemle çalışan parça bu sistemin arızalanması nedeniyle sorun çıkarabilir. Bu nedenle sızıntı oluşması, filtrelerin tıkanması, hidrolik sıvı seviyelerinin düşük olması parçanın arızalanmasına sebep olur.
- - Mekanik arızalar: Parça mekanik olarak hareket ettirilir. Bu nedenle, mekanik parçaların arızalanması valflerin de arızalanmasına neden olabilir. Piston gibi parçaların aşınması, kırılması bu tür arızalara sebep olabilir.
Yukarıda yer alan nedenler arasında en yaygını mekanik arızalar ve hidrolik arızalardır. Dolayısıyla bu sistemlerin kontrol edilmesi son derece önemlidir. Çıkan arızaların bu sistemlerden kaynaklanmasıyla tamir işlemleri sonucu problem ortadan kalkar. Arızanın tamiri sırasında bazı parçaların değişmesi gerekebilir. Bu durumda Benim Parçam’ın güvenilir hizmetinden yararlanabilirsiniz. Siz de Audi, Dacia, Renault gibi markaların yanı sıra Ford yedek parçaları ihtiyaçlarınızı da kategorilerimiz üzerinden ulaşabilirsiniz.
Arıza Belirtileri
Aracın vites veya fren sistemiyle ilgili birçok belirti aslında valf arızalanmasının işareti olabilir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
- - Vites değiştirme sırasında ses gelmesi: Valf arızası, vites değiştirme sırasında normal olmayan sesler çıkarmasına neden olabilir.
- - Vites değiştirme sırasında zorluk yaşanması: Vites değiştirme sırasında zorluk yaşanması valf arızasının en net belirtilerinden biridir.
- - Hidrolik sıvı seviyesinin normalden düşük seviyede olması: Valf arızası, hidrolik sıvı seviyesinin düşük olmasına neden olabilir.
- - Hava sesleri: Valf arızası, hava sesleri çıkarabilir.
- - Hidrolik sıvı sızıntısı: Valflerin arızalanması hidrolik sıvı sızıntısına sebebiyet verebilir.
- - Vites kutusunda arıza kodları: Valf arızası, aracın vites kutusunda arıza kodlarının çıkmasına neden olabilir.
Selenoid Valfi Bozulursa Ne Olur?
Selenoid bileşeninin arızalanması ciddi problemlere sebep olabilir. Bu nedenle herhangi bir arıza belirtisi gördüğünüzde mutlaka yetkili kişilerden tamir hizmeti almanız gerekmektedir. Aracın her bölgesi birbiriyle bağlantılı bir yapıda olduğundan parçanın arızalanması can güvenliğini yüksek oranda tehlikeye atar. Parça arızalandığında genellikle aşağıdaki sonuçlarla karşılaşabilirsiniz:
- - Vites kutusunda arıza kodları oluşabilir, aracın vites kutusu arızalı olarak çalışabilir.
- - Vites değiştirme sırasında zorluk yaşanabilir veya vites değiştirmek imkansız hâle gelebilir.
- - Fren pedalına basınca tepki vermeyebilir veya frenlerin etkisiz hâle gelebilir, aracın fren sistemi arızalı olarak çalışabilir.
- - Aracın hidrolik sistemi arızalı olarak çalışabilir.
Yukarıda belirtilen sonuçlara bakıldığında parçanın arızalanması, aracın çalışmasını olumsuz etkileyerek güvenliğinizi tehlikeye atabilir.
Nasıl Tamir Edilir?
Valf tamiri, kesinlikle uzman bir mekanik tarafından yapılmalıdır. Genellikle tamir süreci aşağıdaki gibidir;
- - Arıza tespiti yapılması: Arızasının nedenini belirlemek amacıyla, aracın vites veya fren sistemi kontrol edilir. Kontrol modülü tarafından üretilen arıza kodları okunur ve ardından hidrolik sistem kontrol edilir.
- - Eski parçanın çıkarılması: Valf, vites kutusu veya fren sistemi içinden çıkarılır.
- - Parçanın temizlenmesi: Bileşen temizlenir ve sızıntılar aranarak yok edilir.
- - Test edilmesi: Selenoid , elektrikli bir test cihazı kullanılarak test edilir. Yapılan işlemlerin sonuç verip vermediğinin sağlaması yapılır.
- - Parçanın onarımı veya değişimi: Arıza nedenine göre onarılır veya değiştirilir.
- - Yeniden yerleştirilmesi: Parça, vites kutusu veya fren sistemi içine yeniden yerleştirilir.
- - Sistemin test edilmesi: Tamir işlemi tamamlandıktan sonra tüm sistem tekrar sistem test edilir ve aracın vites veya fren sisteminin işlevselliğinin kontrolü sağlanır.
Tamir işleminin ve maliyetinin ne olacağı ise parçada çıkan arızanın türüne göre değişkenlik göstermektedir.
Selenoid Valf Kaç Voltla Çalışır?
Parça, genel olarak 12 voltluk bir elektrik sistemi ile çalışır. Ancak bazı arabalarda veya 24 voltluk bir elektrik sistemi de kullanılabilir. Bu bağlamda önemli olan valflerin çalıştırılması için gerekli olan voltajın aracın veya sistemin elektrik sistemi tarafından sağlanıyor olmasıdır.
Tüm bunlara ek olarak valfler çalıştırılmadan önce, öncelikle aracın veya sistemin kontrol modülü tarafından kontrol edilir. Kontrol modülü, selenoid’leri çalıştırmak için gerekli olan voltajı sağlar ve parçanın çalışma biçimini ve işlevselliğini ayrıntılı bir şekilde kontrol eder.
Selenoid Valf Arızasına Karşı Alınabilecek Önlemler
Bileşenin arızalanmaması için alınabilecek bazı önlemler aşağıdaki gibidir;
- - Hidrolik sistemi düzenli olarak kontrol etmek: Hidrolik sistemi düzenli olarak kontrol etmek, hidrolik sistemi arızalandığında çabuk fark edebilmek için çok önemlidir. Ayrıca hidrolik sıvı seviyelerinin düşük olması, parçanın arızalanmasına neden olabilir. Bu nedenle, hidrolik sıvı seviyelerinin de düzenli olarak kontrol etmek önemlidir.
- - Filtreleri düzenli olarak değiştirmek: Filtreler, hidrolik sistemde sızdırmazlığı sağlamak için kullanılır. Bu nedenle, filtreleri düzenli olarak değiştirmek hidrolik sistemi arızalanmasını önleyebilir.
Yukarıda yer alan kontroller düzenli olarak yapıldığında aracınızda meydana gelebilecek herhangi bir olumsuz durumun da önüne geçmiş olursunuz.
Turbo Selenoid Valf Nedir?
Turbo selenoid valf, turbo hortumunda basınç kontrolü yapmak için kullanılan bir elektromanyetik valftir. Bu valf, turbo hortumunda oluşan basıncı kontrol etmek için kullanılır ve motorun performansını optimize etmek için son derece önemlidir.
Bileşen, turbo hortumunda oluşan basınca göre açılıp kapanır ve bu sayede turbo hortumunda gerekli olan basıncı sağlar. Parça arızalanırsa, motor performansı düşebilir veya turbo hortumunda sızıntı oluşabilir. Dolayısıyla bu tür valflerin arızasının erken fark edilmesi ve tamir edilmesi önemlidir.
Önceki yazımıza https://www.benimparcam.com/blog/icerik/triger-kayisi-nedir linkinden ulaşabilirsiniz.