HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Orijinal Yedek Parça Nasıl Anlaşılır?

31-10-2022 14:40
Orijinal Yedek Parça Nasıl Anlaşılır?

Kullanıma bağlı olarak ya da aracın geçirdiği farklı boyutlardaki kazalar sonucunda aracın bazı aksamları zamanla zarar görür. Bu aksamların değişmesi hem can güvenliği hem aracın düzgün çalışması hem de sürüş keyfi için gereklidir. 

Servise götürülen aracın orijinal yedek parça kullanılarak tamir edilmesi önemlidir. Kullanılan yedek parçanın orijinal olması, araçla uyum sağlaması ve kısa süre zarfında tekrar kullanılamaz hâle gelmemesi için kritik önem taşır. Peki, orijinal yedek parça nasıl anlaşılır?

Orijinal Yedek Parça Nedir?

Prosedürlere uygun olarak sunulan, belgesi olan, aracın üreticileri ve ithalatçıları tarafından garantisi verilen yedek parçalar "orijinal yedek parça” olarak ifade edilir. Orijinal olmayan yedek parçalar "yan sanayi yedek parça” olarak geçer ve aracınızla uyumlu olmayabilir. 

Orijinal yedek parça, aracın kendisi ile aynı kaliteye sahiptir. Yan sanayi yedek parçalar görece daha uygun fiyatlı olsa da araçla aynı kalitede değildir ve kullanıldığı süreçte aracın temas hâlinde olduğu diğer aksamlarına hasar verebilir. 

Aracın kullanım ömrünü uzatabilmek ve sağlıkla çalışmasını sağlamak için araçla tamamen uyumlu olan orijinal yedek parça seçilmesi gereklidir. Yan sanayi yedek parça, ilk bakışta daha ekonomik bir seçenek gibi gelse de uzun vadede sağladığı avantajlar sayesinde orijinal yedek parça daha kârlı bir seçimdir. Bu duruma ek olarak orijinal yedek parça, aracın güvenliğini artırır ve kazadan uzak, güvenli bir sürüş deneyiminin yaşanmasını sağlar. 

Ayrıca yan sanayi yedek parçaların aksine orijinal yedek parça, yakıt harcamasını da artırmaz. Orijinal yedek parçalar, oto aksesuar gibi aracın dışında ve araç içinde kullanılan aksamları kapsar. Aracın genel durumu için önem arz ettiğinden "Orijinal yedek parça nasıl anlaşılır?” sorusu, sürücüler için merak edilen bir konudur. 

Orijinal Yedek Parça Nasıl Anlaşılır? 

Araçların meydana gelen kazalar sonucunda, kullanıma bağlı gelişen eskimelerden kaynaklı olarak ya da bakım sırasında ortaya çıkan bir ihtiyaç için parçaları değişebilir. Bazen sürücü tarafından da aksesuar amaçlı parça değişimi talep edilebilir. Böyle zamanlarda kullanılan materyalin sağlamlığı ve orijinalliği oldukça önemlidir. Araca eklenen her parça sürüş deneyimini etkiler. Orijinal parça kullanmanın gerekliliği buradan gelir. 

Orijinal Yedek Parçayı İnceleme Aşamaları

Orijinal yedek parçaların incelemesi, aracın performansı, güvenliği ve dayanıklılığı için kritik bir süreçtir. İlk adım, aracın marka ve modeline uygun doğru parçayı belirlemektir. Ardından, parçanın orijinalliğini doğrulamak için yetkili satıcı veya üretici tarafından verilen belgelere göz atılmalıdır. Fiziksel inceleme, parçanın kalitesini değerlendirmek için yapılır; kırık, çatlak veya diğer hasarlar kontrol edilir. Montaj uygunluğu, parçanın araca doğru şekilde yerleştirilip yerleştirilemeyeceğini belirler. Son olarak, parçanın garanti ve uygun fiyat açısından değerlendirilmesi gerekir. Bu aşamalar doğru şekilde tamamlandığında, araç güvenliği ve performansı açısından sorun yaşama riski önemli ölçüde azalır. Aşağıda maddeler halinde bu aşamaları sizlere daha detaylı olarak açıkladık.

Hologram

Orijinal yedek parçalarda taklit edilmesi mümkün olmayan hologramlar bulunur. Tercih edilmek istenen ve araçla uyumlu olacağı düşünülen parçanın hologramı muhakkak incelenmelidir. Araç üreticileri, orijinal yedek parçaları taklit edilemez hologramlar basarak gönderir.

Faturanın Barkod Numarası

Fatura üzerinde barkod numarası bulunur. Bu numara ile ürünün orijinal olup olmadığı kontrol edilebilir. Fatura barkod numarası ile ürünün üzerinde bulunan seri no aynı olmalıdır.

İnternet Üzerinden Ürünün Seri Numarasını Kontrol Etmek

Yedek parçanın orijinal olup olmadığını kontrol etmek için seri numarasını internet üzerinden araştırmanız mümkündür. Araç üreticileri tarafından üretilen her yedek parçanın kaydı, üretici markanın veri tabanında bulunur. Bu kayıt, yedek parçanın seri numarası ile yapılır. Satın alınan ürünün üretici firmanın web sitesindeki kontrol paneli vasıtasıyla orijinalliği sorgulanabilir.

"Orijinal yedek parça nasıl anlaşılır?” sorusunun kolayca cevap bulması için alınan ürünün faturasının saklanması önemlidir. Faturayla birlikte hem orijinallik kontrolü yapılabilir hem de garanti kapsamı ve şartları takip edilebilir. İstenmeyen olumsuz bir durumla karşı karşıya kalındığında üretici firma müşteriden fatura talep eder. Çok fazla sayıda yan sanayi yedek parça üreten işletme olduğundan faturanın varlığı, firmanın talep ettiği bir güvenlik önlemidir.

Araç Sürücülerinin En Sık Tercih Ettiği Yedek Parçalar

Kullandığınız araçla bir kaza atlatmışsanız ya da araç bakım zamanı geldiyse araç üreticisinin uygun gördüğü yedek parçaları kullanarak tamir ettirmeniz gerekir. Yedek parçalara dair fikir sahibi olduğunuzda aracınızla en uyumlu yedek parçayı daha kolay bulabilirsiniz. Yedek parçalara dair fikirleriniz çoğaldığında tamir işlemini daha hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. 

En sık değiştirilen yedek parçalar arasında bulunan gaz kelebeği, silecek, silecek lastiği, buji, filtreler, rulman, baskı balata ve fren diski gibi araç yedek parçalarına dair detaylı bilgiyi yazımız üzerinden öğrenebilir, Dacia, Ford, Citroen gibi markaların yanı sıra Opel yedek parça modellerini sitemizden temin edebilirsiniz.

Filtreler ve Görevleri

Hava filtresi, yağ filtresi, polen filtresi ve yakıt filtresi olmak üzere araçlarda 4 adet filtre bulunur. Aracın motoru çalıştığı zaman silindirlere hava gider. Bu havanın içerisinde çeşitli toz ve pislikler bulunur. Hava filtresi, bunları süzmekle görevlidir.

Filtre kirlenip çalışamaz duruma geldiğinde motora temiz hava girişi durur. Birikmeyi sürdüren toz ve kir, motor aksamlarının aşınmasına sebep olur. Motora giden yağı süzen yağ filtresi, motora daha temiz yağ gönderir. Yağ filtresinin değişmediği durumlarda partiküller birikerek motor bloğunun çizilmesine sebep olur. Bu da motorlarda arızalanmalara sebebiyet verir. 

Klima sistemi bulunan araçlarda polen filtresi bulunur. Bu filtre, toz ve polenin araca girmesini önler ve araç içinde sağlıklı hava dolaşımının yapılmasını sağlar. Filtre, kullanıma bağlı olarak zaman içerisinde kirlenir ve araca temiz hava girişini önler.

Yakıt filtresi ise yakıtı süzüp enjektörlere iletmekle yükümlüdür. Yakıt filtresi kirlendikten sonra gerekli bakım yapılmazsa aracın yakıt tüketimi artar, motor çekişi zayıflar ve motorun daha geç çalışmasına neden olur. 

Bütün filtrelerin bakım zamanlarında orijinal yedek parçalarla değiştirilmesi, aracın performansının iyileşmesi açısından önemlidir. Filtreler orijinal yedekleriyle değiştirilmediğinde görevlerini yerine getiremez ve yaşanan problem kısa sürede tekrarlanır. Bu sebeple aracın modeliyle uyumlu olan orijinal parçalar seçilmelidir.

"Orijinal yedek parça nasıl anlaşılır?” sorusuna cevap bulmak için sitemiz üzerinden farklı araç üreticilerinin orijinal yedek parçalarına ulaşabilir ve aracınıza periyodik bakım yapabilirsiniz. 

Baskı Balata

Motorun ürettiği gücü iletmekle görevli olan baskı balata, manuel tip araçta debriyaja basıldığında motor ve vites kutusu arasındaki bağlantıyı kesmekle görevlidir. Bu bağlantı kesildiği zaman vites kolayca değişebilir. Baskı balatalar kullanıma ve kullanım şiddetine bağlı olarak aşınabilir. 

Baskı balataların aşınması, aracın performansının düşmesine ve çeşitli arızalara sebep olabilir. Aracınızın yakıt tüketimi normalden fazlaysa ve araç kalkarken aşırı titremeye başladıysa baskı balataların değişmesine ihtiyaç vardır. "Baskı balatadaki orijinal yedek parça nasıl anlaşılır?” sorusu, aracın çekiş performansındaki azalma değerlendirilerek cevaplanabilir.

Silecek

Sürüş deneyimini ve güvenliğini doğrudan etkileyen ekipmanlardan biri sileceklerdir. Araçların ön ve arka camlarında bulunan silecekler zamanla yıpranır. Yoğun ya da şiddetli kullanım olmasa da silecekler eskiyebilir. Örneğin, yaz mevsiminde silecek lastikleri kuruyup çatlayabilir. Eskiyen ve kuruyan silecekler, cam silme özelliğini kaybederek sürüş güvenliğini riske atar. Eskiyen silecekler camları çizebilir veya silme işlemi sırasında yüksek ses çıkarabilir. Bu sebeplerden dolayı silecekler belirli aralıklarla değiştirilmelidir. Aksi takdirde istenmeyen kazalara sebebiyet verebilirler. 

Güncel olarak en sık kullanılan silecek modelleri, telli silecekler ve muz sileceklerdir. Telli olanlar standart sileceklerdir; lastiklerini yedek silecek lastiği ile değiştirmeniz mümkündür. Muz silecek modelleri ise standart sileceklere oranla daha sessiz temizlik yapar ve daha temiz bir görüntü sağlar. 

"Orijinal yedek parça nasıl anlaşılır?” sorusu silecekler için zorlayıcıdır. Çünkü orijinal ve yan sanayi yedek parçalar, sileceklerde görüntü olarak büyük değişiklikler barındırmaz. Ancak yan sanayi silecekler yakın zamanda çatlayarak tekrar yenilenme ihtiyacı duyar.

Önceki yazımıza https://www.benimparcam.com/blog/icerik/antifriz-nedir-ne-ise-yarar linkinden ulaşabilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.