HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Kaporta Boya Nedir? Nasıl Uygulanır?

09-05-2022 16:23
Kaporta Boya Nedir? Nasıl Uygulanır?

İkinci el araç alıcılarının sıklıkla merak ettiği bir konulardan biri de kaporta boyası nedir?" sorusudur. İkinci el araç alımında ekspertiz tarafından yapılan boya, kaporta testlerinde karşılaşılan önemli bir değerlendirmedir. Öyle ki kaporta boyası, aracın mevcut durumu hakkında detaylı bilgi verebilmektedir. Benim Parçam olarak hazırladığımız bu blog yazımızda sizler için kaporta boyasına dair bilmeniz gerekenleri sıraladık. 

Araba Kaportası Neresidir?

Araba kaportası, aracın dışını kaplayan ve metal aksamları kapatan bölüm olarak tanımlanmaktadır. Kaportanın temel amacı, araçtaki motorun korunmasını sağlamaktır. Ayrıca motorun ve aracın çalışmasına katkı sağlayan metal aksamların ve parçalarının da korunmasını desteklemektedir. Kaportalar, metal veya kompozit olarak günümüzde birçok şekilde imal edilebilmektedir. Genellikle alüminyum malzeme ile yapılmaktadırlar. Hatta yapıldıkları malzemeye göre aracın çalışan aksamlarından gelen sesi de azaltabilmektedirler. Kaporta boyası ise bu bölgeye yapılmaktadır.

Kaporta Boyası Nedir?

Araçlardaki kaporta boyama işlemi, çıplak gözle bakıldığında tespit edilememektedir. Bu kapsamda oto ekspertizler, boya kalınlık ölçer cihazı ile aracın birçok noktasında kalınlık testi yaparlar. Böylece kazaya karışan bir parçanın olup olmadığı tespit edilebilmektedir. Boya kalınlık testi bu kapsamda önemli bir değerlendirme aracı olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla araç alım satımında ekspertiz kontrolleri ciddi önem taşımaktadır çünkü boyama işlemi, ülkemizde bir hata olarak değerlendirilmektedir. 

Aracın herhangi bir hasar nedeniyle veya güneş yanığı gibi bir etki nedeniyle kaportada oluşan olumsuz durumları perdelemek ve düzeltmek için uygulanan boya işlemidir. Araçta oluşan bu durum bir hasar gibi değerlendirilmelidir ve zamanında aksiyon alınmalıdır. Araç boyası hakkında yeterli önlem alınmadığı durumda korozif etkilere maruz kalarak aracın boyasında zamanla kalkma, kabarma ve dökülmeler meydana gelerek aracın metal aksamlarında korozyon oluşabilir. Bu durum da aracın çalışmasına engel olabilir. 

İlgili işlem; herhangi bir çizilme, darbe ve kaza gibi durumlarda oluşan boya hasarının giderilmesi için yapılan kısmi veya tam boya uygulamalarını kapsar. Uygulamanın yapılıp yapılmayacağına aracın durumuna göre karar verilir. Lokal boya olarak uygulanıyorsa, sadece küçük bir bölümde belli belirsiz bir uygulama olarak düşünülebilir. Bütün bir boya uygulaması ise o bölgede yapılan tüm bir boyama işlemi olarak değerlendirilmelidir. Boyama işlemlerinin doğru ve etkili şekilde yapılabilmesi amacıyla boya ve usta seçimi oldukça önemlidir. Yapılan işlemin kaliteli olması için en doğru yöntem budur.

Kaporta Boya Nasıl Anlaşılır?

Araçlardaki kaporta boyama işlemi, çıplak gözle bakıldığında tespit edilememektedir. Bu kapsamda oto ekspertizler, boya kalınlık ölçer cihazı ile aracın birçok noktasında kalınlık testi yaparlar. Böylece kazaya karışan bir parçanın olup olmadığı tespit edilebilmektedir. Boya kalınlık testi bu kapsamda önemli bir değerlendirme aracı olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle araç alım satımında ekspertiz kontrolleri ciddi önem taşımaktadır çünkü ilgili boyama işlemi ülkemizde bir hata olarak değerlendirilmektedir. 

Yetkili bir servisten destek alınarak aracın ral koduna uygun boyanın seçilmesine özen gösterilmelidir. Uygulanan boya miktarı, kalitesi ve uygulama şekli boyanın kalitesini de ortaya koymaktadır. Boya durumu, araç satışında kaza ihtimalini gündeme getirdiğinden yapılan işlemlerin doğru şekilde yapılması gerektiği unutulmamalıdır.

Kaporta Neden Boyanır?

Boya, aracın herhangi bir hasar veya güneş yanığı gibi bir etkiler sebebiyle oluşan olumsuz durumları perdelemek ve düzeltmek için uygulanan bir işlemidir. Araçta oluşan bu durum, bir hasar gibi değerlendirilmelidir ve zamanında aksiyon alınmalıdır. Araç boyası hakkında yeterli önlem alınmadığı durumda araç korozif etkilere maruz kalarak zamanla boyasında kalkma, kabarma ve dökülmeler meydana gelir. Ayrıca aracın metal aksamlarında korozyon oluşabilir ve bu durum, aracın çalışmasına engel olabilir.

Kaportaların doğru bir şekilde bakım ve onarım işlemlerine tabi tutulabilmesi için doğru teknikleri ve yöntemler kullanılmalıdır. Ayrıca otomobil marka ve modeline uygun olarak doğru bir servis seçimi yapılmalıdır. Aracın kaportasında herhangi bir boya işlemi yapılamaması hâlinde yenileme işlemi gerekli olabilir. Aracınıza uygun yedek parçayı bulabilmek için internet sitesi üzerinden araştırma yapabilirsiniz. Bu anlamda güvenilir hizmet veren Benim Parçam platformunu ziyaret ederek aracınıza uygun oto yedek parçasını temin edebilirsiniz. Kategorilerimizde yer alan Fiat, Dacia ve Opel gibi çeşitli markaların yanı sıra Renault yedek parça modelleri arasından ihtiyacınız olan parçayı bulabilirsiniz.

Kaporta Boyası Nasıl Yapılır?

Araçlara kaporta boyasının uygulanması noktasında ilk olarak boyamanın hangi bölgelerde yapılacağına karar verilir. Buna uygun olarak kaportadaki parçalar sökülerek bunlar "boyanacak" ve "boyanmayacak" parçalar olarak ikiye ayrılır. Boyanacak parçalar için uygulanan işlemler şunlardır:

  • - Boyama işlemi öncesinde parçalar için yüzey hazırlığı aşaması bulunmaktadır. Boyanın yüzeye iyice tutunabilmesi için öncelikle zımpara işlemi uygulanır.
  • - Zımpara uygulamasından sonra gerekli parçalara macun çekilir ve kuruması beklenir. Macunun kurumasından sonra kalın zımpara işlemi uygulanır. İlk aşamada yapılan zımpara uygulaması ince, ikinci adımdaki ise kalın zımparadır.
  • - Yüzeyin astar aşamasına hazırlanabilmesi için pürüzsüz hâle getirilmesi amacıyla tekrar zımpara yapılır.
  • - Pürüzsüz bir yüzey elde edildikten sonra astar boya uygulanır. Boyanın kuruması ve sertleşmesi beklenir.
  • - Astarın aşamalarının tamamlanmasının ardından gerçek boya uygulanır ve kuruması için fırın işlemine tabi tutulur. Boyanın diğer parçalarla uyumlu olabilmesi için her bir boya adımının kusursuz yapılması gereklidir. Boya işleminin tamamlanması için birkaç kat uygulama yapılması gerekli olmaktadır.
  • - Boyama yapılan parçaların boya istenmeyen bölümlerinde maskeleme işlemi yapılır.
  • - Boyama işlemi tamamlandıktan sonra vernik uygulanır ve kuruması beklenir. Yüzeyin pürüzsüz ve düzgün bir görünüme kavuşmasının ardından boyama işlemi tamamlanmış olur.

Boyama işlemi, detaylarında birçok önemli maddeyi içeren bir prosestir. Kaportasına boya yapılmayan parçalar ise boyama işlemi tamamlanan parçalarla en son birleştirilerek kaporta hâline tekrar getirilir ve araca montajı yapılır. Boyama işlemi tamamlanan araç, sahibine oto servisi tarafından teslim edilir.

Kaporta Boyasının Faydaları

Kaportanın boyanması süreci, aracın dış görünüşüne etkisi kadar zamanla yapısına da zarar vermemesi için oldukça önemlidir. İlk olarak dış görüntüsü ile ilgi çeken araçların alım satımında ekspertiz aşamasında boya nedeniyle birçok aracın satışından vazgeçilmektedir. Oto kaporta boya, aslında bir nevi bir bakım işlemidir. Bu nedenle aracın çalışmasına engel bir durum oluşturmayacaksa ufak boya işlemleri sorun olmamalıdır. İşlemin faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • - Aracın dış yüzeyinin pürüzsüz görünmesini sağlar.
  • - Aracın dış yüzeyinde oluşan hasarların görünümünü maskeler.
  • - Güneş yanığı gibi soyulmaları kapatarak dış güzelliği korur.
  • - Aracın metal parçalarında meydana gelebilecek yapısal hataların oluşmasını önler.
  • - Parlak ve bakımlı görünmesini mümkün kılar.

Kaporta Boyası Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aracın kaportasında boyaya ihtiyaç duyanların bilmesi gereken bazı önemli kurallar bulunmaktadır. Bu kuralların en başında aracın diğer görsellerine uygun olan bir boya seçilmesi gerektiğidir. Aracın boya kodunun doğru olması, renk bütünlüğünün bozulmasını engeller. Orijinal renk hakkında bilgi almak için yetkili servislerle iletişime geçilmelidir. 

Kaporta, aracın motorunu ve metal parçalarını koruyan bir koruma kalkanıdır. Araçla herhangi bir kazaya karışmanız hâlinde veya aracın herhangi bir nedenden ötürü boyasında meydana gelen bir hasar sonucunda boyama işlemine başvurabilirsiniz. Bu işlemi yaptırmadan hangi nedenden dolayı boyama işleminin yapıldığı önemlidir. Süreç kapsamında araç kaportasında düzeltme veya değişiklik gibi durumlar söz konusu olabilir.

Kaporta boyası yapılırken aracın sadece dışının güzelleştirilmesinden ziyade metal aksamların ve motorun çalışmasını engelleyecek bir durumun oluşmasının da önüne geçilmelidir. Aracınızın ihtiyaç duyduğu tüm yedek parçalara Benim Parçam üzerinden ulaşabilirsiniz. Kategorilerimiz üzerinden Skoda yedek parçaları, Seat yedek parça modellerine kadar dilediğiniz araba markasının ürünlerine ulaşabilirsiniz.

Önceki yazımıza https://www.benimparcam.com/blog/icerik/yan-sanayi-yedek-parca-nedir linkinden ulaşabilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.