HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Direksiyon Sertleşmesi Neden Olur?

29-06-2022 10:52
Direksiyon Sertleşmesi Neden Olur?

Otomobillerde meydana gelen direksiyon sertleşmesi, direksiyon simidinin ağırlaşarak aracınızın dönüşünü zorlaştırdığı anlamına gelir. Bu durum lastik basıncı, yağ eksikliği ve lastiklerin yanlış hizalanması gibi birçok nedenden kaynaklanabilir. Bu şekilde sürüşe devam edildiği takdirde hem aracın performansı hem de içerisindeki yolcular tehlikeye atılmış olur.

Peki, direksiyonun sertleşmesine ne sebep olur? Yazımızda Benim Parçam olarak sizler için direksiyon sertleşmesinin en yaygın nedenlerinden bazılarını derledik. 

Direksiyon Sertleşmesinin Nedenleri

Genel olarak, direksiyon sertleşmesi, direksiyon sisteminin bileşenlerinde meydana gelen sorunlardan kaynaklanır. Direksiyon sertleşmesinin temel nedenleri aşağıdaki gibidir:

  • - Lastik basıncı: Lastikleriniz önerilen hava basıncına kadar pompalanmazsa bu durum, direksiyonun ağırlaşmasına neden olabilir. Özellikle yetersiz şişirilmiş lastiklerde bu durum yaygın görülür çünkü yanlış lastik basıncı nedeniyle lastik ile yol yüzeyi arasındaki tutuşun tehlikeye girmesi, direksiyon hâkimiyetinin de kaybedilmesine yol açabilir. 
  • - Lastik hizalanması: Lastikleriniz düzgün şekilde hizalanmazsa bu aynı zamanda direksiyonu da etkileyebilir. Ön lastik hizalamanız doğru değilse ön lastiklerde eşit olmayan lastik aşınmasına neden olabilir ve bu da aracın yana doğru yönelmesinden kaynaklı direksiyonu ağırlaştırır.
  • - Yağ eksikliği: Aracınızda hidrolik yağı olmaması veya sıvı sızıntısı yapması, direksiyonun ağırlaşmasına neden olacaktır. Hidrolik yağı eksikliği veya sızıntısı varsa sistemdeki basıncı azaltabilir, bu da direksiyon simidinin serbestçe çalışması için yeterli yağ beslemesi almadığı anlamına gelir.
  • - Yoğun yağ: Öte yandan, yoğun hidrolik yağı bulunması da sorunlara yol açabilir. Hidrolik direksiyon sıvısı zamanla birikinti ve kiri toplayabilir. Bu da serbestçe akamayacak ve sistemin tüm parçalarını yağlayamayacak kadar yoğun olduğu anlamına gelir. Bu, düşük hızlarda sertleşen direksiyon hâkimiyetinin yaygın bir nedenidir.
  • - Düzensiz servis takibi: Aracınızı en son ne zaman bir araç muayene servisine götürdüğünüzü hatırlıyor musunuz? Aracınızın bakımlarını düzenli olarak yaptırmazsanız yukarıdaki örnekler gibi önemli kontrolleri gözden kaçırmanız olası bir durum hâline gelir.

Hidrolik Direksiyon Neden Ağır Döner?

Direksiyonunuzun ağırlaştığını ve döndürmenin zor olduğunu hissettiğinizde araçta ciddi problemler meydana gelebilir. Özellikle direksiyon sertleşmesine titreşimler veya sesler eşlik ediyorsa hızlı bir şekilde aksiyon alıp bu sorunu çözmeniz gerekir. Hidrolik direksiyon normal şartlarda yumuşak veya sessiz çalışmalıdır. Direksiyon serteşmesine neden olabilecek bazı sebepler ise aşağıdaki gibidir:

  • - Daha az hidrolik direksiyon yağı veya zamanı geçmiş olanı değiştirme süresi
  • - Sönük lastik veya dişsiz lastik
  • - Uygunsuz ön lastik hizalaması
  • - Rot kolu arızası
  • - Direksiyon kremayeri arızası
  • - Düşük hidrolik direksiyon pompa basıncı
  • - Parçalanmış V kayışı

1. Daha Az Hidrolik Direksiyon Yağı veya Zamanı Geçmiş Olanı Değiştirme Süresi

Hidrolik direksiyon sistemi, oldukça yüksek sıcaklıklara ve yüksek basınca dayanacak özel bir sıvı gerektirir. Hidrolik direksiyonda genellikle bir otomobilin otomatik şanzımanı için doldurulan otomatik şanzıman sıvısı yağı kullanır. Prensip olarak, hidrolik direksiyon sistemli otomatik şanzıman, hidrolik çalışma prensibini kullanır. Hidrolik direksiyonu doldurmak için otomatik şanzıman yağı kullanılır, ancak yağ genellikle birçok kez bozulur.

Hidrolik direksiyon yağının azalması veya değiştirme süresinin geçmesi sorununu, araç üzerinde direksiyonun kontrol edilmesi yoluyla yapılabilir. Yağın rengi siyaha döndüyse hemen yenisiyle değiştirin. Renk hâlâ kırmızıysa yoğunluk seviyesini ayarlamanız veya kontrol etmeniz gerekir. Genel olarak hidrolik direksiyon yağı değişimleri 25.000 ile 30.000 km arasında yapılmaktadır. Değişim yapılmadığı durumlarda direksiyon sertleşmesi ile karşı karşıya gelinebilir.

2. Sönük Lastik veya Dişsiz Lastik

Araçta hissedilir bir ağırlık varsa direksiyon simidi otomatik olarak ağırlaşacak ve sıkıştırma kuvveti daha ağır olacaktır. Bir arabadaki sıkıştırma kuvveti, yalnızca yolcu yüklerinden veya içindeki çeşitli öğelerden etkilenmez. Daha geniş lastik sırtının kullanılması bir arabanın yükünü önemli ölçüde etkiler. Böylece lastiğin yol yüzeyine temas eden kesit alanı daha geniş olur. Bir araç lastiği sönük ise lastik sırtı daha geniş olacaktır. Lastikler dişsiz ise ön lastikleri arka lastiklerle değiştirebilirsiniz fakat bu yöntem, arka lastikler henüz dişsiz olmadığında yapılabilir. Araç lastikleriniz sadece sönükse hava basıncını hemen artırabilirsiniz.

3. Uygunsuz Ön Lastik Hizalaması

Aracın lastikleri dikey olarak 0 (sıfır) derecede konumlandırılmamışsa her zaman bir eğim söz konusudur. Genellikle lastiklerin alt kısmı, üst kısmından daha dışa dönüktür ve buna ön lastik hizalamanın bir parçası olan "kamber açısı" denir. Ön lastik hizalaması, direksiyon sertleşmesini önlemek için ön tekerleğin konumunu ayarlamak için yapılan bir ayardır. Araç kullanılmaya devam edilirse ön lastik hizalaması değişecek ve lastikler incelecektir. Aracınızda oluşan lastik denge problemlerini çözmek için ön tekerlek açılarında ve araç tekerlek balanslarında servis veya onarım işlemi yapmanız gerekmektedir. Ön tekerlek hizalamasında sorun çıkmazsa aracınızı tekrar güvenle kullanabilirsiniz.

4. Rot Kolu Arızası

Uzun bir rot veya iç rot, direksiyon kremayerini direksiyon mafsalına bağlamak için kullanılan demir bir çubuktur. Uzun rot kolunun ucunda, direksiyon mafsalını hareket ettirebilmesi için menteşe olarak bir bilyeli mafsal kullanılır. Uzun rot koluyla ilgili sorunlar genellikle bilyeli mafsala zarar verir. Bilyalı mafsal tıkanmaya başlarsa direksiyon sertleşmesi meydana gelerek direksiyon simidi titreşim yapacak ve aracı her döndürdüğünüzde ses çıkaracaktır. Uzun rot kolunuzun arızalı olduğunu fark ettiğinizde kremayer direksiyon setini değiştirmeniz gerekmez. Yalnızca sağ veya sol iç rot parçalarını yeni veya pürüzsüz olanla değiştirmeniz yeterlidir. Bu noktada ihtiyacınız olan yedek parçalara Benim Parçam aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Kategorilerimizde yer alan Seat, Fiat ve Mercedes gibi markaların yanı sıra Volvo yedek parçası modelleri için de ulaşabilirsiniz.

5. Direksiyon Kremayeri Arızası

Hidrolik direksiyon sistemindeki direksiyon kremayeri, güç verme işlemini üstlendiği için araçta önemli bir paya sahiptir. Direksiyon kremayerinde kremayer dişlisi, kremayer contası ve pinyon dişlisi gibi çeşitli parçalar bulunmaktadır. Bir kremayer dişlisinde merkez conta, sağ conta ve sol conta dâhil olmak üzere üç conta vardır. Sağ ve sol contalar, kremayer dişlisinin hareketini takiben hareket edecek, orta contalar ise hareketsiz kalacaktır.

Hidrolik direksiyon, çeşitli contalar arasında bağlanır. Contalardan biri sızdırırsa hidrolik direksiyon pompasının hidrolik kısmı üzerindeki basınç otomatik olarak düşecektir. Dolayısıyla her iki yönde hareket etmesi zor olsa bile tek tarafa dönen bir direksiyon simidi olacaktır ve direksiyon sertleşmesi meydana gelecektir. Direksiyon kremayeri hasar gördüğünde bu çok büyük bir problemdir. Bu yalnızca contayla ilgili bir sorun olsa da tüm araç servis noktaları, direksiyon kremayeri contasını değiştirmeye pek istekli yaklaşmazlar. Oldukça karmaşık olan süreci görünce yedek contalar piyasada yaygın olarak satılmamaktadır. Bu durumda tüm direksiyon setini değiştirmeniz gerekebilir. İhtiyacınız olan yedek parçaları ise Benim Parçam ile temin edebilirsiniz. Kategorilerimizde yer alan Alfa Romeo, Skoda ve Seat gibi çeşitli markalara ek olarak Renault yedek parçaları için de erişebilirsiniz.

6. Düşük Hidrolik Direksiyon Pompa Basıncı

Hidrolik direksiyon pompasından üretilen hidrolik basınç, direksiyon sertleşmesini veya arızalanmasını önemli ölçüde etkiler. Hidrolik direksiyon pompası, arabanın direksiyon simidinde hidrolik direksiyon basıncına neden olur. Hidrolik direksiyon pompası, motorun ön tarafında bulunur çünkü motor kasnağı, pompa kasnağını bir V kayışı üzerinden çalıştıracaktır. Pompa hasar görürse basıncın düşmesine veya azalmasına neden olacak ve böylece direksiyon simidi çok ağır hareket edecektir. Hidrolik direksiyon pompasının azaldığını veya basınç açısından zayıf olduğunu tespit ederseniz yenisiyle değiştirmelisiniz. Fakat bunu yaparken eski bir pompa kullanmanın çok riskli olacağını unutmayın.

7. Parçalanmış V Kayışı

V kayışları genellikle kauçuktan yapılır ve metal kasnak üzerine yerleştirilir. Kauçuk, kaymaması veya sıkışmaması için metalle birleşir ve direksiyon simidinin daha hafif hareket etmesini sağlar. Diğer birçok malzeme V kayışının performansını etkileyebilir. Bunlardan biri genellikle motor yağı değiştirildikten sonra ortaya çıkan yağ sızıntılarıdır. Yağ, kasnağın yüzeyini veya V kayışını ıslatırsa kasnak ile V kayışı arasındaki bağlantı daha düzgün hâle gelir. Uzun süre bırakılırsa V kayışının kopmasına ve makinenin tüm destekleyici bileşenlerinin düzgün çalışmamasına neden olabilir. Sonuç olarak direksiyon sertleşmesi olur ve pil hızla düşer. V kayışının koptuğu tespit edildiğinde ise yenisiyle değiştirmeniz yeterlidir. Montajdan önce aynı olayın bir daha yaşanmaması için kasnağınızın çeşitli yağ sızıntılarına karşı temiz olduğundan emin olun.

Hidrolik Direksiyon Arızası Nasıl Anlaşılır?

Direksiyonla ilgili bir sorun ortaya çıktığında özellikle direksiyon sertleşmesi gibi bunu ilk öğrenen kişi sürücünün kendisi olacaktır. Hidrolik direksiyon mekanizmasındaki bir arıza konusunda sizi uyaran bazı işaretleri şöyle sıralayabiliriz:

  • - Hidrolik direksiyon sıvısı seviyesi düşüktür.
  • - Hidrolik direksiyon kremayerinde sızıntı vardır.
  • - Hidrolik direksiyon kayışı hasar görmüştür.
  • - Hidrolik direksiyon sıvısı farklı renktedir.
  • - Hidrolik direksiyon sıvısının düşük seviyede olmasından kaynaklı gıcırtı sesi çıkarır.
  • - Rölantideyken direksiyon simidi titrer.

Hidrolik Direksiyon Yağı Biterse Ne Olur?

Hidrolik direksiyon sıvısı, çalışmak için hidrolik prensiplerine dayanarak direksiyon simidini tek elle çevirmenize izin veren şeydir. Aracınızın hidrolik direksiyon sıvısı bir kez tükendiğinde direksiyon sertleşmesi meydana gelir. Bu uygulamaya uzun süre devam ederseniz daha kötü sürüş koşullarına maruz kalabilirsiniz. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmanızın nedeni, hidrolik direksiyon yağınızın bitmesidir.

Direksiyon Mafsalı Arızası Nasıl Anlaşılır?

Direksiyon mafsalları, aracınızın direksiyon sisteminin önemli bir parçasıdır. Direksiyon mafsalı, tekerlek, rot ve süspansiyon sistemi arasında güvenilir bir bağlantı görevi görür. Bu mafsallar, her ön tekerleğin hemen arkasında bulunur. Tüm araç parçaları gibi direksiyon mafsalı da zaman zaman bozulabilir. Sert frenleme yapmak, lastiklerin hızlı dönüş yapması ve süspansiyonların sürtmesi, direksiyon mafsalı arızasının nedenleri arasında gösterilebilir.

Sorunu teşhis etmenin en güvenilir yolu, arabanızdaki her bir direksiyon mafsalını fiziksel olarak incelemektir. Bunu yapmak için:

  • - Aracınızı park ederek kriko yardımıyla kaldırın.
  • - Her iki tekerleği de çıkarın.
  • - Her iki mafsalı da karşılaştırın. Çatlaklar, bükülmeler veya diğer başka anormallikler olup olmadığına bir bakın.

Önceki yazımıza https://www.benimparcam.com/blog/icerik/alternator-nedir-ne-ise-yarar linkinden ulaşabilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.