HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Araç Diferansiyeli Nedir?

11-11-2022 16:27
Araç Diferansiyeli Nedir?

Motorlu araçlarda, iki teker arasında bulunan ve motor dengesinin korunmasını sağlayan özel parçaya diferansiyel ismi verilir. Diferansiyel ne kadar kaliteli ve dengeli olursa araç kontrolü o kadar kolay sağlanır. Bu nedenle hem insan sağlığı hem de araç kontrolü güvence altına alınır. Güvenli sürüş için son derece önemli bir yere sahiptir. "Araç diferansiyeli nedir?” sorusuna kısaca bu şekilde yanıt vermek mümkündür. 

Ayrıca diferansiyel, araçların viraja girerken iç tekerin dış tekerine oranla daha yavaş hareket etmesini sağlar ve aracın hareketlerinin doğru bir şekilde optimize olmasına yardımcı olur. Bu durumu somut örneklerle açıklamak gerekirse at arabalarında ya da el arabalarında diferansiyel bulunmaz. Dolayısıyla araç diferansiyeli olmayan bu arabalar, virajları dönmekte zorlanırlar. Motorlu araçlara sahip olan pek çok kişinin, "Araç diferansiyeli nedir?” sorusunu sorduğu bu parçanın ne işe yaradığını bu şekilde ifade etmek mümkündür.

Diferansiyel adı verilen motorlu araç parçasının görevini anlayabilmek için biraz fizik bilgisine sahip olmak yeterli olur. Bu durumun nedeni ise diferansiyel sisteminin fizik kurallarına göre ayarlanmış olmasıdır. Özellikle virajlarda meydana gelen kazaların azaltılması adına diferansiyel arızasının önüne geçilmesi ve kontrollerinin sıklıkla yapılması gerekir. "Araç diferansiyeli nedir?” sorusunun özetle bu şekilde açıklanması mümkündür. 

Diferansiyelin Araçtaki Görevi

Diferansiyelin görevi, motorlu araçtaki gücün tekerleklere iletilmesidir. Motordan ortaya çıkan ve iletilen dönme aksiyonu, şanzıman aracılığıyla tekerleklere iletilir. Diferansiyel, tekerleklere iletilen bu enerjiyi dönme açısı ile tekerlere ulaştırır ve virajlarda kontrollü bir şekilde ilerlenmesini sağlar. "Araç diferansiyeli nedir?” başlığı altında da açıklandığı üzere diferansiyelin araç içindeki görevi, motordan gelen gücün tekerleklere daha orantılı bir şekilde dağıtılmasıdır. 

Diferansiyel olmasa motordan çıkan güç, tekerleklere orantılı bir şekilde dağıtılamaz ve bu durum sonucunda tekerler aynı hızlı dönmeyeceği için kazalar meydana gelirdi. Diferansiyel, bu nedenle araçlarda oldukça önemli bir yer tutar. Eğer sizler de sıklıkla aracınızda diferansiyel ve enerjinin eşit bir şekilde dağılmadığını düşünüyorsanız diferansiyel kontrolü gerçekleştirmelisiniz. Aksi bir durumda istenmeyen kazalar ile karşılaşmanız söz konusu olabilir. Bu konuda herhangi bir bilginiz yoksa ve aracınızdaki arızayı çözmek istiyorsanız firmamız ile iletişime geçmeniz durumunda Benim Parçam olarak, "Araç diferansiyeli nedir?” sorusundan başlamakta ve her türlü sorunuzu cevaplandırmaktayız.

Diferansiyel Çeşitleri

Diferansiyel problemlerinin çözülebilmesi için diferansiyel çeşitleri hakkında bilgi sahibi olunması önemlidir. Diferansiyel çeşitlerini incelediğimiz zaman bu çeşitler arasında açık diferansiyel, klasik diferansiyel, kilitli diferansiyel, sınırlı kaymalı diferansiyel, elektrik kontrollü sınırlı kaymalı diferansiyel ve dinamik tork kontrollü diferansiyel olduğu görülür. Bu diferansiyel çeşitlerini daha ayrıntılı olarak şöyle açıklayabiliriz:

Açık Diferansiyel 

Açık diferansiyel, bir diğer adı ile klasik diferansiyel, en çok tercih edilen çeşittir. Bu diferansiyel türü, motordan aldığı enerjiyi tekerleklere eşit olarak iletir. Açıklamak gerekirse sağ tekerlekte yer alan çekiş gücü ile sol tekerlekte yer alan çekiş gücü eşittir. Fakat bu durum, sadece çekiş gücünün eşit miktarda olduğunu gösterir. Dönüş hızlarının birbirinden farklı olması mümkündür.

Kilit Diferansiyel

"Araç diferansiyeli nedir ve çeşitleri nelerdir?” sorusunun cevapları arasında kilitli diferansiyel bulunur. Kilitli diferansiyel, araçlarda gerekli olması durumunda tüm tekerleklerin eşit hızda dönmesini sağlayan diferansiyel türüdür. Bu diferansiyel türünde, virajlar başta olmak üzere, pek çok yerde aracın tekerlek hızları eşitlenebilir. Araçta yer alan bu parça devreye girdiği zaman hızla ilgili problemler ortadan kaldırılır. Sık tercih edilen diferansiyel türlerinden bir tanesi de kilitli diferansiyeldir.

Sınırlı Kaymalı Diferansiyel

Bu diferansiyel türünün özelliği ise aracı korumak adına tasarlanmış bir parçaya sahip olmasıdır. Bu diferansiyel türü araçta devreye girdiği zaman aks üzerinde yer alan miller kilitlenir ve devir sayısı arasındaki fark azalır. Bu yönü açısından kilitli ve açık diferansiyeller ile benzerlik gösterir. Aracın arazide kayması durumunda devreye giren sınırlı kaymalı diferansiyel, çekiş gücünün azalmasını sağlar ve aracın kaymasını engeller.

Elektronik Kontrollü Sınırlı Kaymalı Diferansiyel

Bu diferansiyel türü, sınırlı kaymalı diferansiyel ile benzerlik gösterir. Üst segment araçlarda daha sık tercih edilir. Elektronik kontrollü sınırlı kaymalı diferansiyelde parça devreye girer ve oldukça hassas bir şekilde aracın kaymasını engeller.

Dinamik Tork Kontrollü Diferansiyel

Dinamik tork kontrollü diferansiyel ise daha çok dört çeker araçlarda tercih edilir. Aracın ağırlığının artmasına neden olur. Dört tekere ulaşım sağlayan torku ayırır ve eşit bir şekilde dağılımını sağlar. Yakıt tüketimi açısından ise diğerlerine göre daha az avantajlıdır.

Diferansiyel Kırılır mı ve Tamiri Mümkün müdür? 

Diferansiyel de aracın diğer parçaları gibi bozulabilir, kırılabilir. Ancak diferansiyelde meydana gelen arızalar, genellikle kazalara yol açar ve büyük maddi kayıplara neden olur. Bu konuda bilgisi olmayan kişilerin, "Araç diferansiyeli nedir?” konusunda ve önemi hakkında bilgi sahibi olmaları gerekir. Aracın diferansiyelinde sorun yaşanması durumunda zaman kaybedilmeden tamiri gerçekleştirilmeli ya da yedek parça değişimi yapılmalıdır. 

Benim Parçam, bu aşamada sizlere her türlü yedek parçayı temin eder. Sizler de yüklü miktarda zarara uğramamak adına diferansiyelde meydana gelen arızayı yedek parça ile çözebilirsiniz. Kategorilerimiz aracılığıyla Ford, Citroen, Dacia ve Audi yedek parça gibi markaların parçalarına uygun fiyat ve yüksek kalite ile Benim Parçam aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Önceki yazımıza https://www.benimparcam.com/blog/icerik/yag-filtresi-nedir linkinden ulaşabilirisiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.